Search
marți 19 martie 2024
  • :
  • :

Lacul Veselaru, sălbatica splendoare

Auzisem de el demult, știam că s-a format în urmă cu aproape 80 de ani după o masivă alunecare de teren, pe culmea Jlabău, pe dreapta pârâului Iapa, că poartă numele proprietarului terenului și că este cel mai sălbatic lac de baraj natural din România. Din informațiile de pe internet aflasem că Lacul Veselaru are o lungime de 72 m, lăţime de 55 m, adâncime maximă 12 m şi o suprafaţă de cca. 3000 mp – variabile în funcție de precipitații.

Aveam și niște cunoștințe care mi-au spus că fuseseră acolo și că uneori l-au găsit secat. Am căutat fotografii prin galeriile lor și am rămas surprinsă de culoarea lacului. N-am așteptat ca primăvara să-și intre pe deplin în drepturi, gândind că după zăpezile din iarnă îl voi vedea cu apă și că urzica nu e încă prea mare… 🙂 L-am identificat pe hărțile satelitare și am pornit plină de determinare și curiozitate să-l caut în teren și să-l fotografiez.

Pentru o localizare precisă am apelat la sfaturile localnicilor. Ei m-au îndrumat către ieșirea din satul Luminiș, la aproximativ 1 km de intrarea în satul Negulești, spre o cărăruie ce mă va duce la lac în maxim 20 de minute. Pentru a ajunge însă la ea și s-o identific la liziera pădurii, trebuia să traversez pârâul Iapa, iar apele lui aveau pe alocuri și printre pietroaie mari și alunecoase și jumătate de metru adâncime. Am ales un ocol, la intrarea pe drumul forestier Mălina, unde exista o punte peste pârâu.
Am urcat creasta pieptiș, constatând că am parcurs primul km în abia 50 de minute. Lipsa vegetației a ajutat de această dată în identificarea eventualelor cărări – fie ele și de animale – care să ducă la lac. Pe unele le-am urmat, cu puțin zgomot, fiind însoțiți și de mirosul de sălbăticiuni până aproape de lac.
Busola interioară părea să dea mici rateuri 🙂 astfel că vedeam mici lăculețe pe fundul vâlcelelor atunci când pășeam pe curba de nivel. Erau însă doar niște bălți de mici dimensiuni. Aplicațiile folosite de telefonul mobil oferă informații ce pot fi urmate: după un parcurs de 2.9 km, până la altitudinea maximă din creastă, de 672 metri și minimă de 320 de metri, am ajuns la Lacul Veselaru, situat la 459 metri altitudine. Fac turul lacului fotografiindu-l și revin spre sat pe poteca blândă pomenită de localnici, în lungime de 1,8 km, traversând pârâul Iapa, către ieșirea din satul Luminiș pe lângă un vechi canton forestier.

Gândul deja mă poartă la viitoare ture foto, pentru fiecare anotimp, dar și la o documentare asiduă vis-a-vis de încadrarea lui în categoria lacurilor de baraj natural, având în vedere absența unui curs de apă sau nelocalizarea lui în prezent.

Facebook Comments




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținut protejat de autor!